TARINAMME

Tai­ka­tu­let - ryhmä

Taikatulet perustettiin Helsingissä vuonna 2005 kolmen nuoren naisen voimin. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuului Jutta Aalto, Janika Hämäläinen ja Laura Koskinen. Intohimo tulijongleeraukseen, tanssiin ja tans­si­ko­reo­gra­fioi­tu­jen esitysten tekemiseen on kuljettanut Taikatulia ympäri Suomen ja ulkomaiden. Esitykset ovat vuosien varrella ilahduttaneet kaikenikäistä yleisöä, joita yhdistää kiinnostus kiehtovaan tulielementtiin.

Tällä hetkellä ryhmään kuuluu kaksi alkuperäisjäsentä, Jutta ja Laura sekä vuodesta 2011 mukana ollut Heli Ranki.

2020

Taikatulet ryhmä täytti 15 vuotta, mutta juhlaan oli koronavuonna varsin vähän aihetta. Alkuvuodesta esityksiä oli useampia, mutta maaliskuussa kaikki varatut esitykset peruuntuivat.

Syksyn suurin tapahtuma oli Hämeelinnan Keskiaikafestivaali, jossa Mystique -tulishow esitettiin kahtena päivänä peräkkäin pyrotekniikalla tehostettuna!

Loppuvuodesta esityksiä oli yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa, joissa esitettiin Mystique- ja Soolo -tuliesityksiä. Marras- ja joulukuun varaustilanne näytti paremmalta, ennen kuin suurin osa esityksistä jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi.

2019

Alkuvuodesta Laura ja Heli valmistivat uuden tilauskoreografian LED-valovälineillä Helsingin jäähallissa järjestettyjen muo­dos­tel­ma­luis­te­lun MM-kisojen avajaisseremonian loppuhuipennukseksi. Esitys toteutettiin yhdessä 75 muo­dos­tel­ma­luis­te­li­jan kanssa. 12. huhtikuuta järjestettyjä kisojen avajaisia oli seuraamassa livenä noin 8000 katsojaa ja se televisioitiin maailmanlaajuisesti. Katso VIDEO esityksestä!

Heti tämän jälkeen alkoi toisen tilauskoreografian luominen ja vain reilu kuukausi myöhemmin, Heli ja Laura esittivät uuden teoksen koreografioituna Tsuumi Sound Systemin ja Tuuletar-bandin livemusiikkiin Sitran "World Circular Economy Forumissa". Tapahtuma järjestettiin Finlandia-talon suuressa salissa.

Vain pari viikkoa myöhemmin Heli ja Laura pääsivät esiintymään toistamiseen Finlandia-talon lavalle Singularity Universityn järjestämässä kansainvälisessä Sun Nordic tapahtumassa.

Luminis-valoshow'n esittelyvideo kuvattiin toukokuun aikana. Käyttöön otettiin uudet LED-välineet, jotka korkean resoluutionsa ansiosta toistavat monimutkaisempia kuvia.

Syksyllä kiireisen tuliesitysten keikkakauden avasi perinteisesti Kokkolan Venetsialaiset, missä esiinnyttiin kolmen hengen kokoonpanolla. Syksyllä esitettiin valtaosin Helin ja Lauran duo Mystique'ta ja pienen remontin saanutta Luminis-valoesitystä. Esityksiä tehtiin mm. Kuninkuus Ravit-Vermon Raviradalla ja lukuisat yritys- ja yksityistilaisuudet. Myös kolmen esiintyjän ja pyroteknikon SPARKS!-koreografia pääsi jälleen estradille, kun Taikatulet esiintyi Eduskunnan CFSP/CSDP- kokouksen vieraille.

Vuoden loppuhuipennuksena tehtiin yhteistyöprojekti Valopaja taidekollektiivin kanssa Haminan kaupungin uuden vuoden juhlaan Bastionissa. Esityksessä yhdistyivät Helin ja Lauran koreografioima Luminis- -valoesitys ja Valopaja taidekollektiivin toteuttama live-va­lo­maa­laus­pro­ji­soin­ti. Upea kokonaisuus esitettiin illan aikana kolme kertaa.

2018

Alkuvuosi oli vähän hiljaisempaa keikkarintamalla, joten aikaa jäi harjoitteluun ja esitysten kehittämiseen. Heli ja Laura osallistuivat kansainvälisesti tunnettujen poi-taitureiden Nick Woolseyn ja Lara Lyon viikonloppu-workshopeihin. Kesällä esiintymisiä oli yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa mm. Kalastajatorpalla, sekä Haikon Kartanossa.

Syksyllä kauden avasi Kokkolan Venetsialaiset, josta jatkuikin useamman tuliesitysten keikkaputki. Suurimpia esityksiä olivat Kissojen Yö Korkeasaaressa kahtena iltana, Luminis -LED-show Särkänlinnassa sekä Valkosaaressa ja SPARKS! -tulishow Sähköttajänpuiston avajaisissa.

Yksi kaikkien aikojen mie­leen­pai­nu­vim­mis­ta esityksistä tapahtui myös samana syksynä yksityisillä syn­ty­mä­päi­vä­juh­lil­la Kulosaaren Casinolla. Tuliesitys tehtiin merellä, sitä varten tilatulla proomulla! Tässä esityksessä olisimme itsekin halunneet olla yleisönä, kun tulet ja mahtavat kipinäsateet heijastuivat yöllisen meren mustasta pinnasta!

Näiden lisäksi väliin mahtuu lukuisia yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sia, kuten Mystique toteutettuna sisätuliesityksenä. Katso pieni pätkä esityksestä tästä!

2017

Vuosi alkoi rauhallisesti, joka mahdollisti korografioiden harjoittelun ja kehittämisen eteenpäin. Helin ja Lauran valoesitys Luminis valmistui pitkän kehitysprosessin tuloksena. Uusi valoesitys esitettiin ensimmäistä kertaa yk­si­tyis­ti­lai­suu­des­sa, Salmisaaren Biitsi-ta­pah­tu­ma­kes­kuk­ses­sa.

Helin ja Lauran duo Mystiqueta esitettiin vuoden aikana paljon, mutta myös soolot ja triot pääsivät estradille.

Esiintymisiä vuodelle kertyi yhteensä noin 25 kertaa. Mystique-tuliesitys pääsi loistamaan Kokkolan Venetsialaisissa suuren yleisön nauttiessa tulen ja veden juhlasta. Taikatulet keikkaili julkisissa ja yksityisissä tapahtumissa, joista julkisia olivat mm. Kotkan Meripäivät ja Kissojen Yö Korkeasaaressa, jossa esiinnyttiin 4 kertaa kahden viikonlopun aikana.

2016

Vuosi alkoi tuliesityksiltä rauhallisissa merkeissä. Muutamaa soolotuliesitystä lukuun ottamatta, kevät meni esityksiä kertaillen, kehittäen ja harjoitellen. Kesään mahtui muutama sooloesitys sekä julkinen esiintyminen Kotkan Meripäivillä. Näiden lisäksi tehtiin yhteistyönä tu­li­nuk­ke­teat­te­rie­si­tys Maria Baric Companyn kanssa, johon Taikatulet toi vahvasti omaa ko­reo­gra­fiao­saa­mis­taan.

Syksyllä taas kierrettiin esiintymässä lukuisissa tapahtumissa kuten Kokkolan Venetsialaiset, Hämeenlinnan keskiaikamarkkinat, Kolin Venetsialaiset, lukuisat yksityistilaisuudet sekä Maria Baric Companyn kanssa tehty esitys.

Erityisesti uusin esityksemme SPARKS! sai paljon näkyvyyttä, mutta myös duot ja soolot pääsivät estradille useasti. Tämän lisäksi erikoisnumerona esitettiin Lauran ja Jutan Olympiatuli - teemainen sisätuliesitys yk­si­tyis­ti­lai­suu­des­sa, johon pyroteknikko Kari Halio toteutti olympiatulen.

2015

Heli, Jutta ja Laura valmistautuivat Taikatulien 10-juhlavuoteen koreografioimalla näyttävimmän tuliesityksen Taikatulien historiassa. Tähän esitykseen otettiin käyttöön näyttävimmät ja nimensä mukaisesti säkenöivimmät välineet. Yleisömme on vuosien varrella aina rakastanut tuliesityksen loppuhuipennuksena käytettyjä kipinävälineitä. Kipinät herättävät poikkeuksettaeniten innostusta ja jäävät katsojien mieleen. Siitä inspiroituneena teimme tuliesityksen, jossa on erityisen paljon erilaisia kipinöiviä välineitä! Luonnollisesti sopivaksi nimeksi esitykselle muotoutui SPARKS!

Julkisia esityksiä oli mm. Arctic Run Helsinki, Earth Hour - Vantaa, Turun Nuk­ke­teat­te­ri­fes­ti­vaa­li ja Vuosaaren Joulupolku. SPARKS!:in lisäksi, sooloesityksiä esitettiin paljon ympäri vuoden. Esiintymisiä koko vuonna yhteensä noin 33 kertaa.

2014

Taikatulet jatkoi töitä yhdessä Heli Rankin sekä Kamil Derlegan kanssa. Teemoina tuliesityksissä Passion, Mystique, Fusion sekä Fantasia. Kolmen hengen valoilluusioshow "Coral Dream":istä tehtiin promootiovideo keväällä 2014.

Keväällä valmistui myös Helin 3 koreografiaa sisältävä sooloteos "Espíritu de fuego".

Jutta Aalto esitti sooloteoksen "Obsidian beats" kansainvälisen Earth hour-tapahtuman yhteydessä Mikkelin torilla sekä useissa yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa.

Julkisia esiintymisiä mm. Sataman Valot- kaupunkitapahtuma Kuhmoisissa, Korkeasaaren Kissojen Yö, Earth Hour Mikkelin tori, Kurikan kulttuuriviikot 2014 ja Merihuvila Kärkisaaren Fantasiamaa-talvitapahtuma.

2013

Vanhoja esityksiä paranneltiin ja hiottiin. Uusi esitys "Mystique" syntyi aikaisemman Duo Taika esityksen rinnalle, joka sai nimekseen "Passion". Molempia esitettiin ympäri Suomen. Jutan ja Helin uusi esitys "Fusion" sai ensiesityksensä ja siitäkin sai yleisö nauttia kymmenkunta kertaa syksyn aikana. "Fantasia" -esitys nähtiin viisi kertaa yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa.

Keväällä 2013 aloitettiin uusi koko vuoden kestävä projekti. Jutta, Laura ja Heli työstivät valovälineillä tehtävää tanssi ja jongleerausesitystä "Coral Dream". Esitys sai ensi-iltansa joulukuussa yk­si­tyis­ti­lai­suu­des­sa.

Laura Koskinen valmisti 3 koreografiaa sisältävän sooloteoksen "Furious" syksyllä 2013.

Kertaluonteisia projekteja vuoteen mahtui muutamia. Jutan ja Helin "Freak Show" - Alice in the Wonderland - teemaisille syntymäpäiville suunniteltu esityskokonaisuus. Laura ja Heli esiintyivät tanssi- ja jonglee­raus­esi­tyk­sil­lä Tivoli -clubilla, jossa olivat käytossä näyttävät värilliset liekit tulivälineissä.

Jutta ja Heli esiintyivät "Elämän Kevät" - hy­vän­te­ke­väi­syys­kon­ser­tis­sa Isac Elliotin kanssa, Hartwall Areenalla.

2012

Taikatulet ryhmässä oli nyt useampi jatkuva tulitaide-projekti, jota harjoiteltiin ja esitettiin säännöllisesti. Duo Taika, Fantasia sekä Jutan ja Helin Kabaree -esitys nähtiin monissa julkisissa ja yksityisissä tilaisuuksissa. Julkisia esiintymisiä Kokkolan ja Kivijärven Venetsialaisissa, Helsinki Underground Arts tapahtumassa, Ravintola Tivolissa, Ravintola Pirittassa ja Linnanmäellä.

Laura Koskinen ja Kamil Derlega toteuttivat komedia sirkusesityksen nimeltään "Spy Circus". Tämä agenttiteemainen hauska jongleeraus- ja akrobatiaesitys esitettiin Linnanmäen Estradilla kuusi kertaa.

2011

Duo Taika jatkoi kahden tulitaiteilijan voimin esiintymisiä. Kesällä 2011 aloitettiin yhteistyö sirkustaiteilija Kamil Derlegan kanssa. Linnanmäelle valmistui uusi tuliesitys, joka sai nimekseen "Fantasia". Linnanmäen Valokarnevaaleilla nähtiin Fantasia 20 kertaa, jonka jälkeen se esitettiin Kotkassa kaupungin Uudenvuodenjuhlassa. Lisäksi esitystä nähtiin monissa yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa.

Jutta Aalto toteutti "Valoa Kansalle"- tulitanssi ja -taikuus projektin yhdessä tulitanssija Heli Rankin sekä tulitaikuri Teemu Myllykankaan kanssa. Esitys sai ensi-iltansa Paino-baarin terassi-illassa syksyllä 2011. Produktiolla ei tehty enempää esityksiä, mutta tulitanssija Heli Ranki otettiin Taikatulet-tuliryhmän jäseneksi. Heli Ranki on harjoitellut sekä esiintynyt aktiivisesti Taikatulien kanssa siitä lähtien.

2010

Duo Taika, eli Jutta ja Laura, esiintyivät kahden hengen teoksillaan suurimman osan vuotta Janikan ollessa edelleen ulkomailla. Janika palasi loppuvuodesta Suomeen ja uusi kabaree-henkinen sisälavoille toteutettu tulitanssiesitys sai ensiesityksensä Helsingin Casinon järjestämässä Casino Talent -kilpailussa. Kolmen hengen ryhmänä esiinnyttiin vielä useissa tapahtumissa loppuvuonna.

Alkuperäinen Trio Taika esitti tuliesitys joutsenlaulunsa Helsingin Cafe Pirittan talvitapahtumassa 18.11.2010, jonka jälkeen Janika Hämäläinen muutti pysyvästi ulkomaille. Hän on sittemmin jatkanut ja kehittänyt uraansa menestyksekkäästi kansainvälisenä esiintyvänä taiteilijana sekä tulitanssijana. Janikan taiteilijatoimintaa voi seurata täältä!

Julkisia esityksiä oli mm. Kuorosota -tv kilpailun voittajien juhlissa ja Aalto yliopiston avajaisissa. Laura Koskinen debytoi uuden sooloesityksen Marokossa Festival International de Theatre d'enfant -festivaalilla.

2009

Muutosten vuosi ja paljon erilaisia projekteja. Yksi ryhmän perustajajäsenistä, Janika Hämäläinen, muutti ulkomaille opiskelemaan suureksi osaksi vuotta ja sen johdosta ydintiimi kutistui kahteen. Triona Taikatulet esiintyi enää kaksi kertaa sinä vuonna.

Duo Taika eli Jutta ja Laura, tekivät uuden tu­lie­si­tys­koko­nai­suu­den nimeltään "Breath", jota esitettiin 22 kertaa. Yhteistyöprojekti "Feel the Fire" Bolly Beat Dancers -tanssiryhmän kanssa oli yhdistelmä tulijongleerausta ja intialaista Bollywood tanssia. Tämä hauska ja uudenlainen esitys pääsi lavoille kolme kertaa.

Duo Taika esiintyi tuliesityksellään Breath myös Espanjan Baskimaalla European Juggling Convention -jonglee­raus­fes­ti­vaa­leil­la.

Jutta Aalto toteutti yhdessä Englantilaisen Joel Cahen'in kanssa Wet Sounds tapahtuman Uimastadionilla, jossa Jutta esitti vedenalaisen tanssin.

Uusia koreografioita valmistui 7 kpl. Julkisia esiintymisiä mm. European Juggling Convention 2009 Vitoria-Gasteiz Espanja, Savonniemi Gaala Savonlinna, "Feel the Fire"-yhteisesitys Bolly Beat Dancersien kanssa ravintola Bombay Star, KeyEvent avajaiset Helsinki ja Earth Hour Helsingissä.

2008

Vuosi oli kiireinen vanhojen ja uusien koreografioiden osalta. Tulikukka -tulishow'ta esitettiin 56 kertaa, Pentagon esiintyi kuusi kertaa ja Electricity esitettiin viisi kertaa.

Pentagon ryhmässä toiminut Petri Oinonen muutti ulkomaille ja hänen tilalleen saatiin Greatman Lim, jonka akrobatia- ja taistelulajitaidot sopivat loistavasti Pentagonin esitykseen tuomaan lisää vauhtia ja väriä.

Jutta Aalto koregrafioi poi:lle sooloesityksen "Talvi". Pianisti Visa Mertanen sekä muusikko Janne Särkelä (aka Sarana) loivat musiikin esitykseen koreografian pohjalta. Kappaleessa yhdistyi klassinen piano, elektroninen musiikki sekä talviset luonnonäänet. Soolo tuliesitys "Talvi" esitettiin kansainvälisessä jongleeraus konfrenssissa, European juggling Conventionissa, 1500 hengen yleisölle. Soolo lisättiin myös osaksi Trio Taika-tuliesityksiä samaisena vuonna.

Uusia tuliesitys koreografioita valmistui 5 kpl. Julkisia esityksiä mm. seuraavissa tapahtumissa: European Juggling Convention 2008 Karlsruhe Saksa, Sencity Finland (Kansainvälinen tapahtuma kuuroille ja kuuleville), Linnanmäen valokarnevaali, Jyväskylän kaupungin valojuhla, Tuusulan Taideviikot, Kotkan kaupunki, Karvian Willin kansan viikot, Akaan kaupunki, Ypäjän kunta, Hämeenlinnan keskiaikamarkkinat, Maailma kylässä-festivaali Helsingissä, Tulijuhla Kaisaniemessä sekä Tigi Photo Awards Suvilahdessa.

2007

Uusia tu­li­tans­si­ko­reo­gra­fioi­ta valmistui 8 kappaletta. Tulishowkokonaisuus "Tulikukka", johon lukeutui Sirkus Finlandiassa tehty "Ragas Dance" - poiesitys, valmistui, ja sitä esitettiin 51 kertaa. Ensimmäinen LED-/UV-valoesitys "Electricity" valmistui ja sitä esitettiin 27 kertaa.

Uusi viisihenkinen Pentagon -ryhmä muodostettiin yhdessä Taikatulien perustajajäsenten sekä sirkusakrobaattien Jani Hurmerinnan ja Petri Oinosen kanssa. Tämä viisihenkinen ryhmä esitti kolme yhteistä upean massiivista tulitanssiesitystä.

Julkisia tuli- ja LED-valoesityksiä oli mm. seuraavissa tapahtumissa: European Juggling Convention Ateenassa (tuliesitys ja lip­pu­jonglee­raus­esi­tys), EuroVision 2007 katutapahtuma Helsinki Party, Tuusulan taideviikot, Linnanmäen valokarnevaali, Varietee Magica, Lahden Energian kaupunkitapahtuma , Aulangon keskiaikamarkkinat, Pori Jazz -festivaali, Valojen yö Haminassa ja Hämeenlinnan keskiaikamarkkinat.

2006

Taikatulet pääsivät osaksi sirkus Finlandian 30-vuotis juhlakiertueen ohjelmaa "Ragas Dance"-poi esityksellä. Sirkus kiersi seitsemän kuukauden ajan Suomea ympäri, käyden 129 paikkakunnalla ja tehden 244 esitystä.

2005

Taikatulet-tulitanssiryhmä perustettiin. Perustajajäsenet ovat Jutta Aalto, Janika Hämäläinen ja Laura Koskinen. Esiintyminen Tulikansa -ryhmän kanssa Marokossa kansainvälisellä teat­te­ri­fes­ti­vaa­lil­la.